Wat zijn de risico’s van een piercing
Piercings zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En hoe mooi een piercing ook kan staan, er zijn ook risico's!

We zeggen niet dat je nu geen piercing moet nemen, integendeel, do you! Maar het is wel heel belangrijk te weten welke risico’s er zijn en wat je kunt doen om dit te voorkomen of zo minimaal mogelijk te maken. 

De afgelopen jaren is er veel gebeurd in de piercingsector. Naast de klassiekers zoals navel-, neus- of wenkbrauwpiercings, zijn er nu ook nieuwe piercings die een echte blikvanger zijn. Een van deze nieuwkomers is de zogenaamde venom piercing. Dit is een dubbele piercing waarbij een piercing aan de rechterkant en een aan de linkerkant verticaal door de tongspier wordt geprikt.

Welke risico's zijn er bij een piercing?
  • Het grootste risico dat je loopt is een huidinfectie. Laat je een piercing zetten op een plek waar veel bacteriën voorkomen, dan is het extra oppassen. Verzorg je verse wond goed en raak de nieuwe piercing niet aan met je handen. Deze zitten vol met bacteriën die de kans op een infectie vergroten.
  • Tijdens het piercen kan er een zenuw geraakt worden. Dit kan ervoor zorgen dat je geen gevoel meer hebt in bijvoorbeeld je tong of wenkbrauw. Een risico die je dus goed moet overwegen als je een piercing laat zetten.
  • Het grootste risico bij een tongpiercing is beschadiging van je tanden, tandglazuur en tandvlees. Door het praten, kauwen van voedsel of door met het spelen van de piercing, komt deze steeds in contact met je tanden en je tandvlees. 
  • Een tongpiercing ook leiden tot spraakgebreken, omdat de sieraden in de mond de beweeglijkheid van de tong kunnen beperken. Hierdoor kunnen individuele letters, bijvoorbeeld de “S”, in sommige gevallen niet meer correct worden uitgesproken.
  • Je kunt ook allergisch zijn voor de piercing. Kies daarom bij voorkeur een piercing van titanium of goud. Helpt dit niet dan is de enige optie het sieraad te verwijderen.
  • Heb je een lage pijngrens? Het zetten en genezingsproces zijn pijnlijk, hier moet je dan ook rekening mee houden. Uiteindelijk gaat de pijn wel weg, maar als je al weet dat je hier niet goed mee om kan gaan is een piercing zetten misschien niet is voor jou. 
Wat zijn de risico’s van een piercing
Wat doe je als je tongpiercing is ontstoken?

Gelukkig komt het niet veel voor, maar als het toch gebeurd herken je een ontsteking aan een gezwollen en pijnlijke  tong. Er vormt zich een witte laag op je tong en de plek van de piercing is rood, etterig en lekt wondvocht. Raak de ontstoken plek niet aan! Het beste is om gekoelde kamillethee te drinken. Praat verder zo min mogelijk en vermijd zure, pittige en zuivelproducten. Als de symptomen na twee dagen niet verbeteren, ga je naar de piercingstudio of je huisarts.

Laat je piercing door een professional zetten

Ga nooit zelf aan de slag of in een winkeltje achteraf. Kies wel overwogen een goede piercingstudio die schoon en hygiënisch te werk gaat. Op het internet staan genoeg goede studio’s met hoge ratings. Het zetten van de piercing moet steriel gebeuren. Het is dan ook belangrijk dat de naald en het sieraad uit een verpakking komen en niet worden aangeraakt met blote handen. Ook de persoon die het sieraad gaat plaatsen moet handschoenen dragen die vooraf gedesinfecteerd zijn met alcohol. Verder zal je tips krijgen hoe je het beste de wond kunt verzorgen en vaak wordt er nog een controle afspraak gemaakt. 

Wat zijn de risico’s van een piercing
Spijt? Dan is dit een risico

Het kan altijd gebeuren dat je achteraf spijt heb van je beslissing. Dit kan direct na het zetten zijn maar ook een aantal jaar later. Wanneer je net na het zetten de piercing verwijderd en goed blijft verzorgen, zal dit weer goed genezen. Wel is er kans op een litteken. Wanneer je de piercing verwijderd nadat de wond helemaal genezen is, dan zal je op die plek altijd een gaatje blijven houden. 

* Lees ook *