In deze steden moet je als toerist extra voorzichtig zijn
Een stedentrip is natuurlijk heerlijk en er zijn genoeg mooie steden om te bezoeken. Maar voordat je op reis gaat is belangrijk te weten in welke steden je extra voorzichtig moet zijn.

Jij bent misschien een zorgeloze toerist die het heerlijk vindt om steden te bezoeken. En ja, ook wij bezoeken graag een mooie stad. Een beetje cultuur opsnuiven, heerlijk eten en natuurlijk rondkijken in de vele gezellige winkelstraten. Misschien bezoek je regelmatig een nieuwe stad en is er nooit wat gebeurd. Maar toch zijn er een paar populaire steden waar je als toerist extra alert moet zijn. Laten we eens kijken welke steden dit zijn.

Barcelona, ​​​​Spanje

Barcelona is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Vele Europeanen bezoeken deze stad dan ook en Barcelona staat hoog in de lijst van favoriete steden om te bezoeken. Maar helaas staat Barcelona ook bekend om zijn zakkenrollers. Er zijn duizenden zakkenrollers actief en ze zijn allemaal erg bekwaam. Voordat je het doorhebt ben je berooft en zijn de zakkenrollers allang verdwenen. De meeste diefstallen vinden plaats in de hoofdstraat van de stad. Maar ook het openbaar vervoer en het strand zijn plekken waar toeristen veel berooft worden. Barcelona wordt qua aantal zakkenrollers gevolgd door Rome, Praag en Parijs.

In deze steden moet je als toerist extra voorzichtig zijn
Napels, Italië

Napels is een stad waar je het echte oude Italië kunt ervaren. Nauwe straatjes, drukke pleinen, er is altijd wel wat te doen en te zien. Helaas is het zo dat waar veel toeristen komen er ook veel criminaliteit is. Scooters verschijnen uit het niets en pakken je tas of camera. Ze zijn razend snel en via de wirwar aan straatjes ben je ze binnen een mum van tijd alweer uit het oog verloren. Ben je met een auto, kijk dan niet raar op dat er opeens iemand begint je voorruit te wassen. Je kunt dan wel aangeven dat je dit niet wilt, maar het kwaad is al geschiet. Ze laten je niet gaan tot dat je betaald hebt voor hun diensten. Net als in Barcelona kent ook Napels zakkenrollers. Ook deze criminelen weten goed wat ze doen en jij als toerist zal niet doorhebben dat je zojuist bestolen bent.

In deze steden moet je als toerist extra voorzichtig zijn
Caïro, Egypte

De stad van Toetanchamon en zijn Pyramides. Vele musea, indrukwekkende straatjes en volop avontuur. Helaas is Caïro een van de gevaarlijkste steden ter wereld voor vrouwen. De politieke situatie veranderd snel in het land en er zijn vaak conflicten op dit gebied. Reis als vrouw dus niet alleen naar Caïro en zorg dat je op de hoogte bent van de actuele situatie in het land. Er lopen in de stad vele oplichters rond. Een van de bekendste trucs is om te zitten op een kameel voor €5,- maar er wordt je niet verteld dat voor het afstappen van de kameel €50 wordt berekend, oeps dat is een duur grapje. Deze oplichters weten dat je als toerist kwetsbaar bent en een discussie uit de weg zal gaan. Het betalen van het bedrag is meestal de meest veilige en snelste manier om er snel vandoor te gaan. Kijk ook uit met het nemen van een taxi. Zorg dat je ziet dat de meter wordt aangezet om discussies over de prijs te voorkomen.

Er moet wel gezegd worden dat je als vrouw in een van de vakantieresorts in Hurghada verblijft dat je van de vrouwonvriendelijkheid geen last zult hebben. De resorts en de plaatselijke ondernemers weten dat toeristen belangrijk zijn voor een stabiel inkomen voor de regio en doen er alles aan om de toeristen te beschermen.

In deze steden moet je als toerist extra voorzichtig zijn
Mumbai, India

Mumbai een stad van kleuren, geuren en harde geluiden. Een prettige aanslag op je zintuigen als je eens wat anders wilt. De drukke winkelstraten, het verkeer waar je niet aan wilt deelnemen en de enorme mensen massa zijn veel om in je op te nemen. Een geweldige ervaring natuurlijk. Helaas zal je deze ervaring moeten delen met de grote menigte bedelaars die zich al snel om je heen verzamelen omdat ze je zien als een wandelende portemonnee. Het kost heel veel wilskracht om de jonge vaak zwervende kinderen, te negeren. 

De stad is verder vuil en warm weer en een vuile omgeving zijn ideale omstandigheden voor ziekte of voedselvergiftiging. Kijk dus goed uit wat en waar je eet. Je moet er niet aan denken om ziek te worden zo ver van huis.

In deze steden moet je als toerist extra voorzichtig zijn
Rio de Janeiro, Brazilië

Rio de Janeiro, het klinkt als een droom bestemming en dat is het ook. Maar ook in deze stad moet je extra alert zijn. Santa Teresa, een van de centrale wijken van de stad, is extreem gevaarlijk. De locals weten een toerist makkelijk te herkennen en zullen, indien de mogelijkheid zich voordoet, niet wachten om toe te slaan. Laat je telefoon of camera daar niet zien, want dan is de kans groot dat je overvallen wordt. We hebben het dan niet over zakkenrollers maar een keiharde confrontatie. 

Het is het beste om ’s nachts niet in het centrum van Rio te lopen. Ook al trekken de vele bars en uitgaansgelegenheden enorm, het beste is om je te vermaken in je hotel. Wanneer je de beroemde sloppenwijken wilt bezoeken doe dit dan nooit op eigen gelegenheid maar neem een ervaren gids mee. 

In deze steden moet je als toerist extra voorzichtig zijn
Weet als toerist waar je heen gaat

Natuurlijk is het zo dat elke stad, waar ook ter wereld, criminelen actief zijn. De bovenstaande steden zijn maar een klein voorbeeld van steden waar je als toerist alert moet zijn. Ook is het zo dat vele toeristen helemaal geen last hebben gehad van vervelende situatie. Gelukkig maar! Maar het is belangrijk dat, voordat je een stad gaat bezoeken, je bewust bent van de mogelijke gevaren en hoe je deze kunt voorkomen. 

Voordat je een stedenreis boekt, zoek dan altijd naar artikelen en reisverslagen van andere toeristen die de stad al hebben bezocht. Ook een landenpagina bezoeken is raadzaam. Hier vindt je vele waardevolle informatie over de plek die je wilt gaan bezoeken. Met wat voorwerk ga je een stuk relaxter op vakantie en kun je op en top genieten. 

* Lees ook *