Houten aanrechtbladen is een groeiende trend in de keuken.
Een van de ruimtes die in de loop van de jaren is gegroeid, is de keuken. Jaren lang was het alleen een plek waar je eten breide. Tegenwoordig is een keuken zoveel meer! De keuken is een ontmoetingsplek en een multifunctionele ruimte geworden.

Met het ontwerp van een nieuwe keuken wordt steeds meer rekening gehouden met de bezigheden en de behoeften van elk gezinslid. Je ziet ook dat in oude huizen de muur tussen de woonkamer en keuken wordt opengebroken om er een functionele, gezellige ruimte van te maken.  

Deze gezelligheid schreeuwt om warme, liefde en aandacht. Houten aanrechtbladen werden daardoor opeens super gewild. Hout is makkelijk te combineren met allerlei stijlen en materialen. Daarnaast is er een verscheidenheid aan kleuren, nerven en formaten verkrijgbaar voor elk type keuken.

Houten aanrechtbladen is een groeiende trend in de keuken.
Hoe onderhoudsvriendelijk is hout in je keuken

Een aanrecht heeft veel te voorduren, dus let op dat je een goed houten aanrechtblad koopt en neem geen genoeg met minder kwaliteit. Goedkoop kan uiteindelijk een duur koop worden. 

Wanneer je kiest voor een massief houten blad kan deze het beste behandeld worden met olie en lak. Als je je keukenblad met olie afwerkt dan kan je eventuele kleine krasjes of gebruikssporen over de tijd gemakkelijk wegwerken. Hout is gevoelig voor hitte, krassen en vlekken. Gebruik dan ook altijd een snijplank en haal vloeistoffen direct weg met een vochtige doek. Gebruik geen zeep, schuurmiddelen of een schuurspons. Deze kunnen het oppervlak blijvend aantasten.

Een houten aanrechtblad vraagt dan ook veel meer onderhoud dan een stenen of kunststof aanrechtblad, maar heeft wel veel meer uitstraling.

Houten aanrechtbladen is een groeiende trend in de keuken.
Ook met een houtlook aanrechtblad creëer je sfeer.

Schrik je van het onderhoud? Dan is een aanrechtblad die een houtlook heeft een goede tweede optie. Door te kiezen voor een dik houtfineer laag, krijg je dezelfde natuurlijke kleur en nerf van hout. Het natuurlijke hout is bevestigd op een spaanplaat en heeft dezelfde uitstraling als massief hout. Ook kun je deze met de tijd schuren en opnieuw lakken. Door de dunne laag gaat dit werkblad wel een stuk minder lang mee maar daar betaald je dan ook naar. 

Houten aanrechtbladen is een groeiende trend in de keuken.
Wel of geen houten aanrechtblad?

Wanneer je het budget hebt en kunt kiezen voor een massief houten aanrechtblad, zeker doen. Wanneer je budget het niet toelaat en je kiest voor de goedkopere variant blijft het een gok hoelang je kunt genieten van je aanrecht.

Bij intensief gebruik kun je met een laag budget misschien beter kiezen voor een ander alternatief dat net zo mooi is maar wel langer meegaat. Je kunt houten accenten ook toevoegen in je keuken doormiddel van mooie planken en grote robuuste snijplanken.

* Lees ook *