8 redenen waarom je last hebt van haarbreuk en wat je er tegen kunt doen
Haarbreuk, het kan ons allemaal overkomen. Na het borstelen van je haar, lange plukken in je borstel, in het douche putje een aardige pluk en op je hoofd korte plukjes die daar niet zouden moeten zitten.

Haarbreuk komt veel voor en is niet leuk. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het te voorkomen of er voor te zorgen dat je er veel minder last van hebt. Belangrijk is te weten hoe de haarbreuk ontstaat, want alleen dan kun je het voorkomen! Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van haarbreuk en wat je er tegen kunt doen.  

1. Je haar kleuren

Je haarkleuren is de meest voorkomende rede dat je last hebt van haarbreuk. De gebruikte chemicaliën zijn uiteraard niet goed voor je haar. De beste oplossing is natuurlijk minder vaak je haarkleuren maar wanneer je dit niet wilt is het belangrijk je lokken zeer goed te verzorgen. Het eens per week gebruiken van een haarmasker, voedt en verzorgt het haar. Gebruik daarnaast elke keer als je het haar was een goede verzorgende conditioner. Wanneer je het haar regelmatig bleekt, is het heel belangrijk dat je haar voldoende vocht krijgt. Gebruik producten die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

2. Verkeerd kammen

Door het verkeerd kammen van je haar kan je last krijgen van haarbreuk. Een veel voorkomende fout is om het haar direct na het wassen te kammen. Dit kan leiden tot haarbreuk, want als het nat is, is het haar veel gevoeliger en breekt het sneller af. De meest simpele oplossing is het haar niet te kammen zolang het nog nat is. De verkeerde borstel kan er ook voor zorgen dat het haar afbreekt. Zorg dat je het haar altijd met een kwalitatief goede borstel of kam verzorgt. Borstels met natuurlijke haren zijn geschikt voor fijn, beschadigd haar dat de neiging heeft af te breken. 

8 redenen waarom je last hebt van haarbreuk en wat je er tegen kunt doen
3. Je haar te vaak wassen

Als je je haar te vaak wast, droogt het sneller uit en wordt het broos. Het resultaat kan haarbreuk zijn. Bij een beetje vettigheid kan een droog shampoo een prima oplossing zijn. Wanneer je shampoo gebruikt, was dan alleen de wortels van het haar. Bij het spoelen worden haarlengtes en punten voldoende gereinigd. Een conditioner breng je alleen aan in de haarlengte en de punten. Kies voor de juiste shampoo en conditioner voor je haar. Elk haartype is anders en vraagt om een ander product.

4. Föhnen en stylen

Deze rede van haarbreuk weten we allemaal wel. Het föhnen en stylen van het haar met een stijltang, is gewoon niet goed. De hete lucht en een hete stijltang zorgen ervoor dat het haar uitdroogt en broos wordt. Als je haar afbreekt, moet je afzien van regelmatig stijlen en je beschadigde haar een pauze gunnen. Daarnaast is het gebruik van een hittebeschermer raadzaam. Het is het beste om je stijltang niet heter te zetten dan 180 graden. Wanneer je geen haast hebt, laat je haar dan op een natuurlijke manier drogen en gebruik de föhn alleen als het echt niet anders kan.

8 redenen waarom je last hebt van haarbreuk en wat je er tegen kunt doen
Een tip van de kapper

Olaplex is een intense repair kit voor een betaalbare prijs die de structuur van het haar herstelt en de breekpunten in het haar opvult. Het versterkt en beschermt de haarkern. 

5. Slapen

Haarbreuk en haaruitval achter op het hoofd komt veel voor en gebeurd voornamelijk tijdens het slapen. Ruw beddengoed is een van de oorzaken maar ook hoe je het haar in bed draagt kan een boosdoener zijn. Een nogal ruwe kussensloop kan ’s nachts de haarstructuur opruwen en zo gespleten punten veroorzaken. Vooral grove stoffen van linnen zijn een beproeving voor je haar. De meest simpele oplossing is een kussensloop van zijde. Zijde wordt beschouwd als het meest haarvriendelijke materiaal. 

6. Het verkeerde kapsel hebben

Deze zag je misschien niet aankomen, maar het dragen van een verkeerd kapsel kan haarbreuk veroorzaken. Zeer strakke kapsels, zoals een strakke knot of paardenstaart, zorgen ervoor dat er spanning op het haar komt te staan. Haarelastiekjes met metalen delen of ruwe haarclips zijn bijzonder schadelijk voor het haar. Het is beter om brede stoffen of fluwelen haarbanden te gebruiken. Ook hairextensions kunnen funest voor je haar zijn. 

Wanneer je toch graag je haar vast wilt hebben, kies dan voor een losse vlecht of losse knot. Dit helpt je haar te beschermen en staat tevens nog leuk ook. Met lang haar een paardenstaart dragen kan best, maar zorg ervoor dat je deze hoog draagt zodat je punten niet tegen je kleding blijven wrijven. Dit veroorzaakt namelijk haarbreuk in de puntjes van je haar.

8 redenen waarom je last hebt van haarbreuk en wat je er tegen kunt doen
7. Te kort aan voedingsstoffen

Wanneer je veel last van haarbreuk en haaruitval hebt kan dit veroorzaakt worden door een te kort aan bepaalde voedingsstoffen. Om hier zeker van te zijn is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Ga niet zelf dokteren met voedingsstoffen. Je huisarts kan via een bloedtest zien of en welke vitamines en mineralen er te kort zijn. Nu kun je heel gericht de juiste vitamines en mineralen aanvullen. 

8. Niet regelmatig je haar laten knippen

Om het haar gezond te houden moet je het regelmatig laten knippen. Wanneer je dit zelf doet, gebruikt dan een kappersschaar die scherp is en niet de keukenschaar. Een botte schaar zorgt er juist voor dat je de puntjes nog meer beschadigd. Regelmatig knippen bij de kapper voorkomt haarbreuk en zorgt ervoor dat je haar er super gezond uitziet. 

* Lees ook *